Bereik je ideale gewicht, op een aangename manier, zonder dieet

Wat levert begeleiding door Jitske's Praktijk jou op?
Als je klaar bent bij Jitske's Praktijk heb je je dikmakende eet/leefpatroon doorbroken. Je bent afgevallen, centimeters kwijtgeraakt op de plaatsen waar jij wilt. Je voelt je stukken fitter omdat je geen overtollige kilo's meer met je meesleept. Alles gaat makkelijker. Je kunt beter in de bocht omdat je buik je niet meer in de weg zit. Je kunt zelf je sokken en schoenen weer aantrekken. Je weet wat gezonde voeding is. En je weet hoe je moet afvallen en hoe jij je gewicht op peil moet houden. Je bent als het ware je eigen gewichtsconsulent geworden.
Ook is je conditie verbeterd, je kunt weer traplopen zonder boven aan de trap te moeten bijkomen/uithijgen van 13 treden. . Je zelfvertrouwen is toegenomen omdat je weer lekker in je vel zit. Je angst om te eten/groeien is verdwenen omdat je inzicht hebt gekregen in je stofwisseling. Je behoefte om te snoepen en te snaaien is helemaal verdwenen.  Je nieuwe inzichten hebben een positieve invloed  op je gezin, je partner.

Filosofie Jitske's Praktijk
Goed voor je lichaam zorgen dat vind ik belangrijk. Je lichaam dat geven wat het nodig heeft: goede voeding. Niet alleen maagvullende voeding eten, maar ook voeding gebruiken als bouwstof.  Als je goede voeding eet, krijg je ook voldoende vitamines en mineralen binnen en daardoor voel je je fitter en energieker. 
Diëten is een oplossing voor de korte termijn: snel afvallen en daarna weer aankomen(jojo). Diëten betekent dat je minder gaat eten dan je lichaam nodig heeft. Voor de meeste mensen betekent het dat ze voortdurend honger hebben. Welk dieet je ook volgt: Je gaat tijdelijk je eetpatroon veranderen om het gewenste gewicht te bereiken. Dit afvallen moet dan ook nog zo snel mogelijk gaan: het liefst binnen een week de kilo's kwijtraken die je er in de loop van de jaren bij hebt gekregen! Als je het ideale gewicht hebt bereikt ga je weer “gewoon” eten zoals je het was gewend en dan komen de kilo’s er weer aan en meestal nog wat meer dan je bent afgevallen. Je hebt niks geleerd.  Diëten betekent vaak ook je beroert voelen, geen energie hebben, een vitaminegebrek oplopen omdat je veel te weinig voeding en daardoor veel te weinig vitamines binnen krijgt.

Een blijvend gewichtsverlies krijg je als je er voor kiest om je huidige eetpatroon voor altijd aan te passen. Eten wat je lichaam nodig heeft.

Afslanken met een stok achter de deur 
Het is een bewezen feit dat als je in je eentje gaat afvallen, je binnen een jaar je oude gewicht weer terug hebt of nog wat meer kilo's dan je bent afgevallen. Afslanken onder begeleiding geeft een hoog slagingspercentage. Dit komt omdat je een stok achter de deur hebt en daadwerkelijk je eetpatroon gaat aanpassen.

Stabiel gewicht
Wil je een stabiel gewicht? Houd dan rekening met je eigen unieke stofwisseling. Een dieet is standaard voor iedereen of je nu groot of klein bent. Snelle of trage stofwisseling. Maar jij bent uniek en je lichaam en stofwisseling ook..

Eigen voedingsadvies
In plaats van in korte tijd veel af te vallen, werken we gestadig aan eenblijvend resultaat. Dat bereik je, omdat je een persoonlijk  voedingsadvies krijgt. Vergelijk het maar met auto’s: een klein autootje heeft veel minder brandstof nodig dan een vrachtauto. Zo werkt het bij mensen ook.  Als je klein en tenger bent, heb je minder calorieën nodig dan als je erg fors van gestalte bent. Je krijgt een voedingsadvies op maat.

Omdat je je lichaam geeft wat het nodig heeft, treedt het jojo-effect niet op. Je verbrandt vet terwijl je spiermassa intact blijft. Tijdens het afvallen houd ik dat nauwlettend in de gaten met behulp van de TaNita weegschaal.

We diëten wat af.
Want er zijn altijd goede redenen om af te willen vallen: we willen er op vakantie goed uitzien, we willen er stralend bij zitten met Kerstmis, we ontvangen graag complimentjes op feestjes… Helaas zijn dat soort gelegenheden juist óók de oorzaken van ons overgewicht! Want in de vakantie laten we ons  lekker een beetje gaan. We eten even waar we zin in hebben. En met Kerstmis mogen we lekker meedoen, toch? De pondjes vliegen er dan weer aan. Zo zijn er het hele jaar door redenen om af te vallen, terwijl  ze er net zo hard voor zorgen dat we weer aankomen. Dat betekent dat we eigenlijk voortdurend bezig zijn met diëten.

Diëten betekent te weinig eten, stress voor je lichaam!
Een dieet is vaak afzien: weinig of eenzijdig eten, “nee” moeten zeggen op feestjes … Jezelf rot voelen als je toch toegeeft. Het valt niet mee je eraan te houden. Velen houden niet vol en geven het  weer op. Het normale eetpatroon keert weer terug.

De aanhouder wint
Doorzetters lukt het soms wel om de gewenste kilo’s te verliezen. Heerlijk dat die geliefde spijkerbroek dan weer past! Je voelt je fantastisch, bent trots, zit weer goed in je vel. Je kunt eindelijk weer normaal gaan eten.

Vertraagde stofwisseling
En daar zit het probleem. Of we het dieet nu wel of niet volhouden: zodra we weer normaal gaan eten ontstaat het jojo-effect.  Omdat  je tijdens het diëten te weinig calorieën binnenkrijgt, schakelt je lichaam over naar de overlevingsstand. De stofwisseling vertraagt: je lichaam doet zuinig met de weinige calorieën en slaat die op als vet. Gevolg: je komt aan zodra je weer normaal gaat eten. Na een poosje begin je dus maar weer met het zoveelste dieet…  Meestal eindig je zwaarder dan je was. Je belandt in een neerwaartse vicieuze cirkel. Je hebt namelijk de echte oorzaak van je overgewicht - je normale eetpatroon- niet aangepast.

Het jojo-effect of goede tijden(zomer), slechte tijden (winter)                                    
Ons lichaam is ingesteld op goede tijden, slechte tijden. Vroeger was er in de zomer voldoende voedsel aanwezig en mensen gingen goed en veel eten om vet op te slaan voor de wintertijd, want in de winter moest er zuinig worden omgesprongen met het beschikbare voedsel.

Dit zie je ook in de dierenwereld: de egel die zich in de zomer tonnetje rond eet en zich in de winter terug trekt in zijn hol (zonder voedsel en zijn stofwisseling vertraagt). In de wintermaanden teert hij op het vet dat hij in de zomer heeft opgeslagen. In het voorjaar komt hij uit zijn hol en is hij broodmager (het ideale gewicht is bereikt). Vervolgens gaat hij weer eten en het gewicht dat hij heeft verloren komt er weer bij en wat extra's  tot het weer winter wordt. De cyclus herhaalt zich, jaar in jaar uit. En als jij je ideale gewicht hebt bereikt, ga je weer gewoon eten en dan ga je weer groeien en nog 3 of 4 kilo's er extra bij. En dan begin je maar  weer opnieuw met het volgende dieet enz. Tot de moed je echt in de schoenen zakt, omdat je maar zwaarder en zwaarder wordt.......

Diëten, groeien, diëten, groeien enz.
Het jojo effect is heel functioneel en is een natuurlijk gegeven wat bij ons lichaam past, maar….. niet meer in onze tijd waarin we alleen maar zomertijd hebben! Met een dieet (te weinig eten) breng je jouw lichaam in de winterslaap. Er gebeurt bij jou precies hetzelfde als bij de egel. Dit heet jojoën!

Als je gaat afslanken wil je dit jojo effect (het vertragen van de stofwisseling) juist uit de weg gaan. Het streven is om een stabiel gewicht te bereiken! De stofwisseling moet juist gestimuleerd worden!

Slank blijven is een keuze
Tijdens het afslanken help ik je bewust te worden. Bewust van wat je eet, hoeveel je eet, wanneer je eet en wanneer je niet eet. Alleen als je je bewust bent van je eigen eet patroon, kun je het veranderen. Zodat je, als je je streef gewicht hebt bereikt, weet wat je moet doen om slank te blijven.

1e consult gratis

Tijdens dit gratis en vrijblijvende gesprek, gaan we het probleem in kaart brengen en ga ik uitleggen wat mijn manier van werken is.

Maak een afspraak in
De Westereen

Maak een afspraak in
Hurdegaryp

Laatste nieuws

27-09-2014 13:20:00


 

 

Door het lidmaatschap van de BGN
kunnen 
de consulten vergoed worden
uit de 
aanvullende zorgverzekering.

 

NIEUWSBRIEF

Schrijf u nu in voor de nieuws brief en blijf op de hoogte van tips & tricks bij afvallen